OilComp AS Oilcomp - Opplæring i riktig bruk av helikoptertransportdrakt

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler (cookies) for innlogging og statistikk.

» AVTALEKUNDER

Logg inn Bookingsystem

 

» KURSPLAN OG PÅMELDING

Opplæring i riktig bruk av helikoptertransportdrakt

Tester gjennomført i bølgebasseng iht. Norsk olje og gass' (tidl. OLF) testprosedyre for helikoptertransportdrakter, viste at de draktene som ble benyttet i Nordsjøen frem til sommeren 2005, ikke ville gi tilstrekkelig beskyttelse mot vanninntrenging ved et opphold i grov sjø. Drakten gav heller ikke tilstrekkelig beskyttelse mot overskylling fra brytende bølger mot ansikt og munn. Vanninntrenging i redningsdrakten vil føre til en signifikant reduksjon i draktens isolasjonsevne, og kan medføre redusert beskyttelse mot nedkjøling (hypotermi). Redusert beskyttelse mot overskylling kan medføre inhalasjon av sjøvann og fare for drukning.

halten-animert
 
Den forbedrede helikoptertransportdrakten HHE-352-4 som kom på markedet i april 2004, etter at den var testet av OilComp iht. Norsk olje og gass' testprosedyre høsten 2003/vinteren 2004, hadde fått bedre tetninger rundt ansikt og ermer for å forhindre vannlekkasjer, sprutskjerm og oppblåsbar nakkekrage for å heve hodet og beskytte mot overskylling samt utvikling av et nødpustesystem for tilførsel av luft ved evakuering ut fra et vannfylt helikopter.

Utstyr som krever mange håndgrep, medfører et behov for opplæring hvis disse skal fungere i en krisesituasjon. OilComp fikk i oppdrag fra Norsk olje og gass' å utvikle forslag til  opplæringsplaner og revidert fagplan for Norsk olje og gass grunnkurs innen sjøredning. Dette førte til at mange sikkerhetsentre tok i bruk eksponering for bølger og vind i sin trening, slik at opplæringen fokuserte på å utnytte drakten på en riktig måte.

OilComp utviklet også et en-times kurs som 18.000 offshore arbeidere har deltatt på ifm utreise fra heliport eller ute på installasjon. Ved å benytte egen drakt, ulike  draktkomponenter og filmopptak fra realistiske testsituasjoner, ble de reisende vist hvorledes de skal oppføre seg i store bølger (at man ikke skal stå i vannet, men ligge horisontalt med hodet mot bølger å vind). Det ble også undervist i hvordan man skal evakuere fra et vannfylt helikopter og hvordan man kan knytte seg sammen med medpassasjerer for lettere å bli sett/funnet og får trygghet og støtte fra medpassasjerer.

Forutsetning for å kunne overleve et lengre opphold i kald grov sjø er derfor både å kunne kle drakten ordentlig på seg (eks. glidelåsen tas helt igjen for å forhindre vannlekkasjer, ta på sprutskjerm etc) og kunne opptre riktig i ulike situasjoner. Dette må det trenes jevnlig på hvis man skal beherske dette i en krise- eller evakueringssituasjon.